Nagelgroei en -patroon

Een nagel is meestal een klauwachtig segment aan de basis van de tenen en vingers bij alle primaten. Nagels worden gevormd uit keratine, een vezelig eiwit. Bij de mens groeien de nagels voortdurend, maar ze vormen zich niet zoals bij kinderen of proefdieren. In plaats daarvan groeit de nagel naar binnen toe, naar het vlees toe, langs de schacht van het digit.

nails

Er zijn verschillende redenen voor de vorming van nagels. Primaten met lange vingers hebben langere en dikkere vingernagels met meer matrix aan de basis van de nagelplaat. Dit zorgt voor een sterkere grip op voorwerpen. Mensen met kortere vingernagels hebben meestal dunnere en plattere matrix omdat ze geen lange vingers hebben, waardoor de nagels een bredere vorm krijgen. Als een persoon lange vingernagels heeft die van nature niet dik en ontwikkeld zijn, kan hij of zij wat dikker worden door het gebruik van commerciële producten zoals acrylnagels, of door het nemen van supplementen voor de ontwikkeling van dikkere en langere nagels.

Nagelribbels worden ook wel "moedervlekken" genoemd en worden vaak verward met echte moedervlekken. Terwijl echte moedervlekken zich op de huid vormen in groepen van dicht op elkaar staande, regelmatige patronen, zijn verticale ribbels op de vingernagels meestal willekeurig gerangschikt en zijn daarom medisch niet relevant. Verticale richels komen vaker voor op de rechterhand bij mannen, en worden daarom rechterhandmollen genoemd. Deze verticale ribbels op de nagels zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan de zon, waardoor de lijm die de nagel aan de nagelplaat bindt verzwakt.


Nagelgroei en -patroon