Lip Product Basics

lip gloss

Lip gloss is een veelgebruikt cosmeticaproduct dat meestal wordt gebruikt om de natuurlijke kleur van de lippen te accentueren, hetzij om een vleugje kleur toe te voegen aan lippen die anders ongelijk zouden zijn, hetzij om ze voller en voller te doen lijken. Het eindproduct is meestal verkrijgbaar in een zachte consistentie, van crèmig tot pluizig, en kan een matte, metallic of glitter finish hebben. Lipgloss is populair voor gebruik op zowel wangen als lippen, hoewel de gloss op de lipranden populairder is voor dit doel. Lipgloss wordt soms ook gebruikt als een lippenstift; dit wordt meestal gezien op lippen die niet goed samengaan met lippenstift. Een lip stain, vaak rood van kleur, kan de aandacht vestigen op een ongewenst litteken, zoals de lippenstiftlijn die onder de huid kan hebben gezeten, of vestigt ongewenst de aandacht op een oneffenheid die misschien niet goed is behandeld door een dermatoloog.

Lip gloss heeft in de loop der jaren een lange weg afgelegd, van de eerste lippenstiften die aan het eind van de negentiende eeuw aan vrouwen werden verkocht en die helemaal niet lang hielden. Daarna kwamen sterkere versies die veel langer bleven zitten, maar nog steeds alleen op de lippen werden gebruikt en niet op andere delen van het lichaam. De lipgloss van vandaag is meestal op waterbasis, wordt met een breed, zacht penseel aangebracht, bevat vochtinbrengende bestanddelen en andere additieven om uitdroging te voorkomen, veroorzaakt geen vlekken en veroorzaakt geen zwelling of barsten van de lippen, zodat hij veilig op elk lichaamsdeel kan worden gebruikt.

Lipgloss wordt gemaakt van een verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder minerale olie, boters, lanoline, vitaminepoeder, was, gommen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen en kleurstoffen. Lip make-up werd populair in de twintigste eeuw door de komst van lipstick artistry, toen kunstenaars kunstwerken konden creëren door lipliner aan te brengen op hun lippenstift tubes en deze te vullen met gekleurde potloden, waardoor een glinsterende, lichtgevende array werd gemaakt die vervolgens werd toegepast op hun lippenstift. Lipliners worden vandaag de dag nog steeds gemaakt, maar de liners worden vervangen door nieuwere lipproducten zoals lipgloss, die met een steviger penseel kan worden aangebracht. Lipgloss blijft over het algemeen langer zitten dan lippenstift, omdat het laagje de hele dag blijft zitten, in tegenstelling tot lippenstift, die in de mond kan oplossen en vlekken kan veroorzaken. Bovendien kunnen lipglosses indien nodig opnieuw worden aangebracht, in tegenstelling tot lippenstift, die er na enkele uren afloopt.


Lip Product Basics