Informatie over ogen

Ogen zijn zeer belangrijke organen van het lichaam, die ons helpen om goed te zien. De ogen spelen een zeer belangrijke rol in ons visuele systeem, omdat zij de primaire zintuiglijke organen voorzien van de informatie die zij nodig hebben om hun werk efficiënt te kunnen doen. De ogen bevatten een weefselmassa die oogbol wordt genoemd en die het belangrijkste deel van de oogstructuur vormt. Het andere deel van dit grote orgaan is de iris, die doorschijnend wit of blauw gekleurd is, en een zeer specifiek doel heeft, namelijk de andere oogorganen te helpen voorwerpen duidelijk te zien. In feite hebben mensen geen ogen die zeer goed kunnen zien zonder de hulp van een bril of contactlenzen. In feite hebben we allemaal wel een of ander probleem met ons gezichtsvermogen.

eyes

Het oog bestaat hoofdzakelijk uit twee bolvormige structuren, namelijk het netvlies, dat het gevoelige deel van het oog vormt, en het vaatvlies, dat dit gevoelige weefsel van bloed voorziet. Het netvlies bevat de fotoreceptorcellen die de impulsen van het licht ontvangen en de visuele cortex vormen, terwijl het vaatvlies deze cellen van voeding voorziet. De visuele cortex slaat informatie op en stelt de hersenen in staat bewegende beelden te lokaliseren en te volgen, zodat zij kunnen corrigeren bij scherpstelproblemen.

De belangrijkste functies van de ogen zijn ons in staat te stellen voorwerpen duidelijk te zien en andere activiteiten uit te voeren die met de ogen te maken hebben. Het netvlies slaat de beelden die de ogen zien op en haalt ze uit de visuele cortex wanneer we ze nodig hebben. Dit proces wordt de werking van de retinale ganglioncellen genoemd. Er zijn twee soorten staafjes en straaltjes, namelijk elektrostatische en geleidende. Staafjes hebben de vorm van kegeltjes, terwijl de stralen vaak de vorm van fusillen hebben.


Informatie over ogen