Endoscopische neuscorrectie

Rhinoplastie, ook wel neuscorrectie genoemd, is een cosmetische plastische chirurgische ingreep waarbij de neus wordt veranderd en geherstructureerd. Er zijn over het algemeen twee soorten plastische chirurgie die bij een neuscorrectie worden toegepast: reconstructieve plastische chirurgie waarbij de structuur en de functies van de neus daadwerkelijk worden hersteld, en esthetische plastische chirurgie waarbij het uiterlijk van de neus esthetisch wordt gewijzigd. Een neuscorrectie is een van de meest uitgevoerde plastische ingrepen ter wereld, met naar schatting tien tot twintig miljoen procedures die jaarlijks worden uitgevoerd. De Verenigde Staten alleen al zijn goed voor meer dan zes procent van alle neuscorrecties die jaarlijks worden uitgevoerd.

neuscorrectie

Neuscorrectie kan grofweg worden onderverdeeld in twee procedures; rhinoplastisch en endoscopisch. Bij rhinoplastische chirurgie wordt het te behandelen gebied van de neus handmatig gemanipuleerd via incisies in de neus, met behulp van gespecialiseerde instrumenten zoals lasers, elektrochirurgie en laserablatie. Gewoonlijk moet de patiënt na de behandeling enkele weken in het ziekenhuis worden opgenomen. De resultaten van een neuscorrectie lijken vaak op die van een conventionele neuscorrectie, maar omvatten vaak ook andere ingrepen zoals een tandvleeslift, neusvulling en ligamentverstrakking.

Bij endoscopische chirurgie wordt de hele neus hervormd met behulp van de tandheelkundige apparatuur van de patiënt zelf en de handen van de chirurg. In vergelijking met traditionele procedures voor neuscorrectie resulteren endoscopische technieken in een snellere genezingstijd en minder postoperatieve pijn en littekens. De herstelperiode is over het algemeen korter en het herstel is na ongeveer drie tot vijf dagen voltooid. In vergelijking met conventionele plastische chirurgietechnieken zijn endoscopische procedures echter duurder, vereisen ze een langer verblijf in het ziekenhuis en kunnen ze ook complexere postoperatieve zorg vereisen, waaronder zwelling van het gezicht, wondproblemen en zenuwbeschadiging.


Endoscopische neuscorrectie